Sjuprickig nyckelpiga Foto: Peter Hennix
Nyckelpigor (Coccinellidae) familj skalbaggar som har världsvid utbredning och omfattar ca 4 500 arter, varav 64 i Sverige. De har brett oval, välvd kropp och vanligen prickmönster i rött, gult och svart (vissa arter har flera färgformer). De kan avge en gul, besk, doftande vätska, som innehåller giftiga alkaloider och är ett verksamt skydd mot myror, ödlor och vissa fåglar; många rovinsekter och fåglar äter dock nyckelpigor.
Sjuprickig nyckelpiga jungfru Marie nyckelpiga, (Coccinella septempunctata,) art i skalbaggsfamiljen nyckelpigor. Den är 5,5?8 mm lång och har orangeröda täckvingar med sammanlagt sju prickar (antalet är konstant och speglar inte åldern). Såväl vuxna som larver lever främst av bladlöss. Arten är allmän i hela Sverige.
Prickarnas antal, sju, och den iögonfallande röda färgen har i hela Europa gjort nyckelpigan till en av de i folktron mest uppmärksammade insekterna, och lika utbredd är förknippningen med Jungfru Maria.
Vanligen har de sju prickarna ansetts representera Marias "sju smärtor". Internationellt är även nyckelpigans uppträdande i "önskeramsor", som barnen läst med uppmaning till en nyckelpiga att flyga iväg och skaffa dem kläder, pengar (jfr det gamla svenska namnet gullhöna), ett syskon eller vackert väder. Utbredd är även användningen i kärleksorakel och tron att det bringar lycka om en nyckelpiga sätter sig på en person. (Nationalencyklopedin).